Svaka osoba reaguje ii ma drugačije navike kada je probava u pitanju, i svima je jasno da postoje mnogobrojni i najraznovrsniji činioci koji podstiču ubrzanje rada creva. Čuvena i svetski priznata nutricionistkinja Niki Streal ističe da čak i nacionalnost može uticati na probavu, ali i mnogobrojni činioci koji su nam u ovom smislu manje poznati - slatkiši bez šećera, beli luk, kikiriki, ili gazirani sokovi. I još neverovatnije - neki od nas će češće odlaziti na vršenje velike nužde posle joge ili za vreme menstruacije! Ovom prilikom izdvajamo deset najneobičnijih okidača za češće obavljanje velike nužde, možda ćete i vi prepoznati neki od njih:
beli luk – ova namirnica sadrži fruktan koji je teže probavljiv, a na nju u smislu ubrzanja probave posebno brzo reaguju osobe sa već osetljivim crevima; da znate - fruktan se nalazi i u crnom luku, artičokama, praziluku, pšenici i soji;
slatkiši bez šećera - sva hrana koja sadrži veštačke zaslađivače može prouzrokovati češće obavljanje velike nužde, jer se u njima nalazi šećerni alkohol koji se može naći pod sledećim nazivima - inulin, isomalt, malitol, mannitol, sorbitol i xylitol; prema tome, obratite pažnju posebno na žvake bez šećera i ne konzumirajte ih previše, posebno ne ujutru na prazan želudac, jer mogu dovesti čak i do pojave dugotrajnih proliva;
praktikovanje joge – česte poze za vežbanje joge u kojima se leži, a kolena pritiskaju grudni koš, izuzetno podstiču rad creva i mogu dovesti do potrebe za obavljenjem velike nužde, a svi oni koji praktikuju jogu mogu da posvedoče o iznenadnim naletima nadimanja i neizdrživom potrebom maker za ispuštanjem gasova, pa joga može biti rešenje za one koji pate od hroničnog zatvora;
gazirani sokovi koji sadrže kofein – kofein povećava glikemijski indeks, što neposredno dovodi i do stimulacije peristaltike creva i potrebe za pražnjenjem;
stres – napetost može ubrzati probavu , a neretko izazvati i pojavu proliva, što možda i nije neka novost, ali treba znati da dugotrajno dejstvo stresa može trajno narušiti uobičajen ritam pražnjenja creva;
sirup od agave – ovaj zaslađivač se sve češće koristi kao zamena za šećer, pa se danas može naći u mnogim proizvodima - slatkišima, kafi sa automata, dijetetskim proizvodima; sirup od agave sadrži visoku koncentraciju fruktoze, voćnog šećera koji podstiče ubrzan rad i pražnjenje creva;
kikiriki – ovaj orašast plod je izuzetno bogat magnezijem, a poznato je da ovaj mineral stimuliše rad creva, pa čak da može imati i laksativan efekat;
nacionalnost – naučnici tvrde da neke rase i etničke grupe imaju veći rizik od pojave intolerancije na pojedine materije iz hrane, najčešće na laktozu, zbog čega ona može izazvati češću potrebu za pražnjenjem kod stanovnika istočne Azije, zapadne Afrike, kao i kod Arapa, Grka i Italijana;
menstruacija – pojedine žene primećuju da tokom menstrualnog ciklusa češće odlaze da vrše veliku nuždu, a neke čak imaju i proliv, što naučnici objašnjavaju pojavom hormonalnih promena u telu žene tokom ovog perioda, koje dovode do kontrakcija glatke muskulature ne samo materice, već i creva;
šećerna bolest – nekontrolisani dijabetes može dovesti do poremećaja probave i proliva usled izraženijeg vrenja u crevima zbog prisustva šećera, što se naravno može regulisati ishranom, telesnom aktivnošću i primenom ordiniranih antidijabetika ili insulina, navodi na kraju ove liste čuveni stručnjak za ishranu.
Priredio: Dejan B. Živanović, B. Sc. (hons.), spec. kliničke nege
Izvor: http://health.usnews.com/wellness/slideshows/10-weird-things-that-can-make-you-poop?src=usn_fb&slide=11
Pratite nas